Tässä on syy, miksi saatat nähdä veristä limaa ulosteessasi (2023)

Verinen lima ulosteessa voi olla oire useista tiloista. Veri ja lima, joita sinulla on, kun teet asuolen toimintavoi johtua proktiitista, joka on peräsuolen tulehdus, tai peräsuolen vauriosta. Useat sairaudet voivat aiheuttaa tulehdusta ja vaurioita peräsuolessa, joista osa on tilapäisiä ja osa kroonisia. Oikealla hoidolla tulehdus tai vaurio voidaan pysäyttää tai minimoida ja verinen lima poistaa.

Tulehduksellista suolistosairautta (IBD) on kahta muotoa: haavainen paksusuolitulehdus jaCrohnin tauti. Krooniset sairaudet aiheuttavat tulehduksia ja vaurioita suoliston limakalvolle, mikä johtaa oireisiin, kutenvatsakipuja muutoksia suoliston liikkeissäsi.Saatat myös nähdä verisenlimaa ulosteessajos sinulla on IBD.

Haavainen paksusuolitulehdus

Haavainen paksusuolitulehdus aiheuttaa peräsuolen ja paksusuolen tai paksusuolen sisäkalvon tulehtumisen. Tila voi johtaa erilaisiin oireisiin, joista yksi on yleinenverinen uloste. Ihmiset, joilla on haavainen paksusuolitulehdus, voivat myös erittää limaa tai mätä ulosteen mukana.

Sen lisäksi, että uloste näyttää siltä, ​​että siinä on veristä limaa,haavainen paksusuolitulehdus voi aiheuttaa seuraavia oireita:

 • Ripuli
 • Vatsakipuja ja kouristuksia
 • Tunne siitä, että sinun on poistettava suoli, vaikka sinun ei tarvitse
 • Kiireellinen tarve tehdä suoliston liikettä

Oireet voivat vaihdella vakavuudeltaan. Ja oireet voivat tulla ja mennä jaksoina, jotka tunnetaan nimellä soihdut ja remissio.

Haavainen paksusuolitulehdus voi kehittyä missä iässä tahansa, mutta yleisimmin se kehittyy 15–30-vuotiailla.

Crohnin tauti

Crohnin tauti aiheuttaa useimmiten tulehdusta ohutsuolen päässä ja paksusuolen alussa, mutta se voi vaikuttaa mihin tahansa ruoansulatuskanavan osaan.Jos tulehdus vaikuttaa peräsuolen limakalvoon, voit nähdä verta ja limaa ulosteessa.

YleisinCrohnin taudin oireitaovat ripuli, vatsakrampit ja vatsakipu. muita oireita voivat olla:

 • Painonpudotus
 • Anemia
 • Pahoinvointi
 • Ruokahalun menetys
 • Väsymys
 • Nivelkipu
 • Kuume
 • Suun haavaumat
 • Ihon muutokset

Vaikka joku voi kehittää Crohnin taudin missä tahansa iässä, se kehittyy useimmiten 20–29-vuotiaana.

Infektiot

Jotkut infektiot voivat aiheuttaa peräsuolen limakalvon tulehdusta, mikä johtaa veren ja liman esiintymiseen, kun sinulla on ulostus.

Tietyt sukupuolitaudit (STI) voivat aiheuttaa peräsuolen tulehduksen ja aiheuttaa veristä limaa ulosteessa. Näitä sukupuolitauteja ovat:

 • Tippuri
 • Klamydia
 • Sukupuoliherpes
 • Kuppa

Bakteeri-infektiot, jotka tulehtivat peräsuolea, voivat myös johtaa veriseen limaan ulosteessa. Suolistotulehdukset johtuvat tyypillisesti ruokamyrkytyksestä tai bakteerien saastuttamien ruokien tai juomien nauttimisesta.Salmonella,Shigella, taiKampylobakteeri.

Clostridioides difficile (C. diff)on toinen infektio, joka voi johtaa peräsuolen tulehdukseen ja aiheuttaa veren ja liman erittymistä ulosteen mukana. Ihmiset voivat kehittyäC. diffantibioottien käytön aikana tai pian sen jälkeen, kun he ovat ottaneet antibiootteja.

Lantion tai alavatsan syöpien, kuten kohdunkaulan, eturauhasen ja peräsuolen syöpien, hoitoon tarkoitettu säteily voi vahingoittaa peräsuolen limakalvoa. Vahinkoa kutsutaan säteilyproktopatiaksi. Säteilyproktopatian merkkejä ovat veri ja lima suolen liikkeissä.

Peräsuolen säteilyyn liittyvien vaurioiden oireiden kehittyminen kestää tyypillisesti noin 6-12 kuukautta. Hoidon jälkeen voi kuitenkin kestää vuosia ennen kuin oireet ilmaantuvat. Veren ja liman tuotannon lisäksi säteilyproktopatia voi aiheuttaa myös ripulia, kiireellistä ulostamista tai kyvyttömyyttä ulostaa, vaikka sinusta tuntuu, että sinun täytyy mennä.

Ostomian leikkaus

Avanne on leikkaus, jossa kehoon luodaan aukko, jotta jätteet voidaan ohjata uudelleen suolistosta kehon ulkopuolella olevaan pussiin. Avanne saattaa olla tarpeen tietyissä ruuansulatushäiriöissä.

Jos osa peräsuolestasi on jäljellä avanneleikkauksen jälkeen, peräsuolesi voi tulehtua. Tulehdus voi aiheuttaa veren ja liman erittymisen suoliston liikkeiden mukana.

On epäselvää, miksi tulehdus tapahtuu avanneleikkauksen jälkeen, mutta tulehdus yleensä häviää avanneen sulkemisleikkauksen jälkeen.

Toimittajan huomautus:Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on ryhmä ruoansulatukseen liittyviä oireita, jotka esiintyvät yhdessä. Vaikka lima ulosteessa on tyypillinen IBS:n ​​oire, veri ulosteessa ei ole.Ummetus ja ripuli – kaksi IBS:n ​​pääoiretta – voivat kuitenkin johtaa pieniin repeytymiin peräaukkokanavassasi, jotka tunnetaan nimellä peräaukon halkeamia, jotka voivat aiheuttaa peräaukon verenvuotoa.Joten vaikka saatat nähdä verta ja limaa, kun suoritat suolen liikkeitä, se ei aiheuta sitä yksin, vaan se voi olla IBS yhdessä peräaukon halkeamien komplikaatioiden kanssa.

Jos huomaat veristä limaa ulosteessa, ota yhteyttä terveydenhuollon tarjoajaan. Sinun tulee erityisesti hakeutua lääkäriin, jos veriseen ulosteeseen liittyy voimakasta vatsakipua.

Verinen lima voi olla merkki lyhytaikaisesta sairaudesta, joka voi mennä itsestään ohi, kuten ruokamyrkytys. Se voi myös olla jonkin sairauden vuoksi saamasi hoidon odotettu sivuvaikutus, kuten syövän säteilyn tai avannehoidon tapauksessa. Mutta verinen uloste voi olla merkki sairaudesta, joka tarvitsee pitkäaikaista hoitoa, kuten IBD. Vain terveydenhuollon tarjoaja voi kertoa sinulle varmasti, mikä aiheuttaa verisen liman ulosteessa.

Diagnoosi

Selvittääkseen syyn siihen, miksi saatat huomata veristä limaa, kun sinulla on ulostaminen, terveydenhuollon tarjoaja kysyy sinulta oireistasi ja niiden alkamisajankohtaa. He myös tarkistavat sairaushistoriasi, perheesi ruoansulatuskanavan sairaudet ja kaikki käyttämäsi lääkkeet. He saattavat myös kysyä historiastasi tai sukupuolitautien riskitekijöistä.

He voivat myös suorittaa fyysisen kokeen, johon voi kuulua peräsuolen sisäpuolen tunteminen sormillaan ongelmien, kuten tulehduksen merkkien, varalta.

Riippuen historiastasi, oireistasi ja fyysisestä tutkimuksestasi, he voivat suorittaa diagnostisen testin, kuten veri- tai ulostetestin. He voivat myös suorittaa peräsuolen viljelmän, jolloin he pyyhkäisevät peräsuolesta näytteen mahdollisista bakteereista.

Terveydenhuollon tarjoaja voi myös suorittaa suoliston sisään katsomista varten ja mahdollisesti ottaa näytteitä testausta vartenendoskopianiin kuinkolonoskopiatai joustava sigmoidoskopia. Kolonoskopiassa tarkastellaan koko paksusuolen limakalvoa, kun taas joustava sigmoidoskopia tarkastelee vain peräsuolen ja alemman paksusuolen limakalvoa.

Verisen liman hoitovaihtoehdot ulosteessa riippuvat taustalla olevasta syystä.

IBD on krooninen sairaus, jota ei voida parantaa. Sen sijaan haavaisen paksusuolitulehduksen ja Crohnin taudin tavoitteena on hallita oireita vähentämällä tulehdusta. Lääkkeet, kuten mesalamiini (myydään tuotenimillä Lialda ja Canasa) tai kortikosteroidit, ovat yksi tapa vähentää tulehdusta.

Jos Crohnin taudin oireet ovat vakavia, voidaan suositella suolen lepoaikaa. Tämä tarkoittaisi nestemäisen ruokavalion noudattamista muutaman päivän tai viikon ajan, jotta suolistosi voivat parantua.

Molemmissa IBD-muodoissa leikkaus suolen sairastuneen osan poistamiseksi on toinen hoitovaihtoehto.

Jos infektio aiheuttaa veristä limaa, sinun on poistettava infektio. Hoito riippuu siitä, mikä infektio aiheuttaa oireen. Esimerkiksi,Salmonellainfektio paranee yleensä itsestään neljästä seitsemään päivässä. Jos sinulla on ripuli, sinun tulee juoda runsaasti vettä välttääksesikuivuminen. Antibiootteja voidaan suositella vaikeissa tapauksissa tai tietyille väestöryhmille, kuten 65-vuotiaille tai vanhemmille.

Säteilyproktopatian hoito ei ole niin yksiselitteistä, mutta monenlaisia ​​hoitomuotoja on käytetty ja niiden on osoitettu olevan hyödyllisiä. Näihin hoitoihin kuuluvat ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID) ja A-, C- ja E-vitamiinit.

Jos ulosteessa on veristä limaa avanneleikkauksen jälkeen, oireen pitäisi hävitä, kun sinulla on toinen leikkaus avanne sulkemiseksi ja peräsuolen yhdistämiseksi muuhun suolistoon. Jos et voi saada uudelleenyhdistysleikkausta, hoito voi sisältää lyhytketjuisten rasvahappojen peräruiskeen tai paikallisia lääkkeitä, kuten mesalmaiinia tai glukokortikoideja.

Pikakatsaus

Verinen lima ulosteessa johtuu yleensä tulehduksesta tai peräsuolen vauriosta. Olosuhteet, kuten haavainen paksusuolitulehdus tai Crohnin tauti, voivat aiheuttaa oireen. Syynä voivat olla myös sukupuolitaudit tai ruokaan liittyvät sairaudet. Jos olet saanut sädehoitoa alavatsallesi tai sinulle on tehty avanneleikkaus, saatat kokea peräsuolessasi muutoksia, jotka aiheuttavat verta ja limaa suolen liikkeissäsi. Jos huomaat, että erittelet verta ja ulostetta ulostesi kanssa, harkitse terveydenhuollon tarjoajan käyntiä. He voivat diagnosoida, mikä aiheuttaa tulehduksen tai vaurion, ja sitten auttaa hallitsemaan sitä.

Oliko tämä sivu avuksi?

Tässä on syy, miksi saatat nähdä veristä limaa ulosteessasi (1)Kiitos palautteestasi!

Kerro meille miksi!

FAQs

Miksi ulosteen mukana tulee limaa? ›

Limaa ulosteessa

Tila voi johtua esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymästä, haavaisesta koliitista tai Crohnin taudista. Jos limaisuuteen liittyy verta tai vatsakipuja, oireista kannattaa nopeasti kertoa lääkärille. Esimerkiksi Crohnin tauti voi olla hoitamattomana hengenvaarallinen.

Mitä jos ulosteen mukana tulee verta? ›

Ulosteessa esiintyvän veren alkuperä on aina selvitettävä. Jos veren alkuperää ei ole selvitetty, on syytä hakeutua tutkimuksiin. Veriset ulosteet tai musta uloste voi johtua esimerkiksi peräpukamista, peräaukon havaaumista, tulehduksellisesta suolisairaudesta, ruoansuolatuskanavan haavaumasta tai kasvaimesta.

Miksi ulosteessa on kirkasta verta? ›

Verta voi näkyä ulosteessa kirkkaana tai hyytyneenä verenä. Veriulosteen yleisimpiä aiheuttajia ovat peräpukamat ja peräaukon haavaumat. Myös tulehdukselliset suolistosairaudet, rajut bakteeriripulit sekä paksu- ja peräsuolen kasvaimet voivat aiheuttaa näkyvän veren ilmaantumista ulosteeseen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Stevie Stamm

Last Updated: 04/12/2023

Views: 5625

Rating: 5 / 5 (80 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Stevie Stamm

Birthday: 1996-06-22

Address: Apt. 419 4200 Sipes Estate, East Delmerview, WY 05617

Phone: +342332224300

Job: Future Advertising Analyst

Hobby: Leather crafting, Puzzles, Leather crafting, scrapbook, Urban exploration, Cabaret, Skateboarding

Introduction: My name is Stevie Stamm, I am a colorful, sparkling, splendid, vast, open, hilarious, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.